X

Yritykset innokkaita lisäämään kesätöiden tarjontaa

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsenyritykset ovat aiempaa innokkaampia palkkaamaan kesätyöntekijöitä. Lähes viidennes yrityksistä on valmis lisäämään kesäksi töihin otettavien nuorten määrää.

Lähes viidennes EK:n jäsenyrityksistä on valmis lisäämään kesäksi töihin otettavien nuorten määrää.

Voimakkainta kesätyöntekijämäärän kasvua ennakoidaan rakennusalalla, matkailu- ja ravintola-alalla sekä tutkimus-, suunnittelu- ja konsultointialan yrityksissä. Tiedot käyvät ilmi EK:n henkilöstö- ja koulutustiedustelusta, johon osallistui 2 800 EK:n jäsenyritystä.

EK:n johtaja Ilkka Oksala iloitsee yritysten lisääntyneestä halukkuudesta tarjota kesätöitä.

– Kesätyöt ovat win-win-ilmiö. Nuori pääsee tutustumaan työpaikan tehtäviin sekä pelisääntöihin ja yritys saa nuorten tuoreiden ajatusten ohella mahdollisuuden tutustua lähivuosien työntekijöihin, Oksala toteaa.

EK tavoittelee tulevana kesänä yli 100 000:ta kesätyöpaikkaa. Vuonna 2016 kesätyöjakson suoritti EK:n jäsenyrityksissä yli 90 000 nuorta. Suurimpia kesätyöaloja ovat kauppa, teknologiateollisuus ja kiinteistöpalvelut. Myös kesäsesongin suositut kohteet matkailun, viihteen ja kulttuurin aloilla palkkaavat paljon kesäapua.

Vastuullinen kesäduuni aktivoi työnantajia ja nuoria

TATin ja T-Median Vastuullinen kesäduuni -kampanja on käynnissä jo seitsemättä kertaa. Tavoitteena on tarjota nuorille yli 50 000 kesätyöpaikkaa.

Kampanjan tämänvuotinen suojelija, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Leena Mörttinen kannustaa työnantajia rohkeasti mukaan. Hänen mukaansa ensimmäiset kesätyökokemukset jättävät nuoreen lähtemättömän jäljen ja ovat tärkeä osa työnantajakuvan muovautumista.

Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa mukana olevien tahojen tarjoamat työpaikat on kerätty kesaduuni.org-, sekä oikotie.fi-sivustoille.

Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelu sopii ensimmäiseksi kesätyökokemukseksi

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt sopivat syksyllä Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelman jatkamisesta vuosina 2017–2019. Lisäksi järjestöt suosittelevat mallin laajentamista niille toimialoille, joilla se ei vielä ole käytössä.

Harjoittelumalli on suosittu erityisesti ensimmäistä kesätyöpaikkaansa etsivien nuorten keskuudessa. Se on suunnattu peruskoulun yläluokkalaisille, lukiolaisille, kymppiluokkalaisille sekä Valma-koulutukseen osallistuville nuorille.

Nuori saa Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelusta runsaasti tietoa TATin Kun koulu loppuu -palvelusta. Tarjolla on esimerkiksi mallista kertova video sekä tussianimaatio. Lisäksi sivustolla on vastattu yleisimmin mallista esitettyihin kysymyksiin.

 

Kuva: 123rf.com / racorn