X

Vuoden opo etsii maahanmuuttajanuorille esikuvia

Vuoden 2016 opinto-ohjaaja Satu Haime korostaa esikuvien merkitystä maahanmuuttajataustaisten nuorten opintomenestykselle.

Haime pyrkii saamaan ohjaamiensa maahanmuuttajanuorten tueksi samasta kulttuuripiiristä tulevia vanhempia henkilöitä.

– Nämä opinnoissaan edistyneet tai jo valmistuneet esikuvat kannustavat nuoria löytämään oman opintopolkunsa. He voivat myös toimia kulttuuritulkkeina nuorten ja heidän vanhempiensa välillä.

Satu Haime muistuttaa Suomeen muuttaneiden nuorten tuovan mukanaan omat ja perheenjäsentensä raskaatkin kokemukset lähtömaasta. Tämä vaikuttaa osaltaan siihen, miten nuori pääsee opintoihin kiinni.

Maahanmuuttajanuoren perhe käsittää usein muitakin sukulaisia kuin vanhemmat ja sisarukset.

– On tärkeää, että nuoren koko lähipiiri tukee ja kannustaa häntä opinnoissaan, Helsingin kuvataidelukion opinto-ohjaajana nykyisin työskentelevä Haime toteaa.

Satu Haime on ohjannut maahanmuuttajataustaisia oppilaita parinkymmenen vuoden ajan peruskoulussa. Lisäksi hän on kouluttanut opinto-ohjaukseen opettajia, jotka toimivat maahanmuuttajia lukioon ja ammatillisiin opintoihin valmentavassa koulutuksessa.

– Vuoden kestävän valmentavan koulutuksen aikana paneudutaan varsinkin kielitaidon vahvistamiseen. Sillä on suuri merkitys nuoren pärjäämiselle lukiossa tai ammattioppilaitoksessa, Haime painottaa.

Satu Haime toimi Suomen opinto-ohjaajat ry:n varapuheenjohtajana viime vuoteen saakka. Hän on ollut mukana laatimassa Opetushallituksen perusopetuksen opinto-ohjauksen opetussuunnitelmaa. Halme on myös yksi oppilaanohjauksen Valmentaja-oppikirjojen kirjoittajista.

Vuoden opo -palkinto julkistettiin perjantaina valtakunnallisilla opo-päivillä Oulussa jo 25. kerran. Valintaraadissa olivat mukana TATin lisäksi Suomen opinto-ohjaajat ry, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK.

Lisätiedot

Opinto-ohjaaja Satu Haime, 040 334 8836, satu.haime@edu.hel.fi
SOPO ry, Jukka E. Vuorinen, puheenjohtaja, 040 1901 732, jukka.vuorinen@uta.fi
SAK, Merja Lehmussaari, koulutusasiantuntija, 040 504 2152, merja.lehmussaari@sak.fi
TAT, Liisa Tenhunen-Ruotsalainen, johtaja, 040 545 2198, liisa.tenhunen-ruotsalainen@tat.fi