X

Vinkkejä etäopetukseen

Etäopetuksen järjestäminen kouluissa on ajankohtaista tämänhetkisen koronaviruspandemian takia. Talous ja nuoret TAT haluaa olla koulujen ja opettajien apuna etäopetuksen järjestämisessä.

Tästä löydät TATin vinkit etänä tapahtuvaan opetukseen digitaalisten oppimateriaalien, sovellusten, pelien, nettisivujen, videoiden ja podcastien avulla.

Onko sinulla vinkkejä etäopetukseen? Jaa oma vinkkisi somessa aihetunnisteella #etäopetus.

Opettajan aineistopankki

Opettajan aineistopankkiin on kerätty materiaaleja talousosaamiseen, työelämään ja yrittäjyyteen liittyen. Materiaaleja voi järjestää opintoasteen mukaan.

Bisneskurssit 

Bisneskursseilla on maksuttomia digitaalisia oppimateriaaleja lukioille ja ammatillisille oppilaitoksille muun muassa myyntiin, markkinointiin, neuvottelutaitoihin, vastuulliseen liiketoimintaan, globaaleihin markkinoihin ja talouteen, rahaan sekä yrittäjyyteen liittyen. Materiaaleja voi opiskella digitaalisella Claned-oppimisalustalla, jonka kautta opettajien on helppo seurata opiskelijoiden edistymistä. Tehtävät ovat saatavilla kuitenkin myös pdf-muodossa. Materiaaleja on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lue lisää osoitteesta bisneskurssit.fi.

Webinaarit opettajille

Bisneskurssit järjestää lyhyitä, max. tunnin mittaisia webinaareja, jotka antavat eväitä talous- ja työelämätaitojen opettamiseen. Webinaareihin voi osallistua kätevästi omalta tietokoneelta. Lue lisää webinaareista täältä. Lisäksi Bisneskurssit järjestää 2,5 tunnin mittaisia Teemana tulevaisuuden työ -koulutuksia, joihin voi niin ikään osallistua etänä. Koulutusten tavoitteena on tukea opettajien tulevaisuusajattelua ja työnteon tulevaisuuteen liittyvää näkemyksellisyyttä. Koulutus käsittää useita tulevaisuuden työelämään liittyviä teemoja, kuten tulevaisuuskasvatus, työelämän murros, digitalisoituva työelämä ja tulevaisuuden työelämätaidot. Lue lisää Teemana tulevaisuuden työ -koulutuksista täältä.

Kiertotalousmateriaalit

Kiertotalousmateriaalit sopivat erityisesti yhteiskuntaopin, maantiedon tai liiketoiminnan opintoihin toisella asteella.

Animaatiot ja –videot avaavat kiertotalouden käsitettä ja toimintatapoja nopealla ja helposti ymmärrettävällä tavalla.

Syvällisempään kiertotalouden opiskeluun sopii digitaalinen Hukkataloudesta kiertotalouteen -oppimateriaali, jossa on materiaalia noin 20 oppitunniksi. Oppimateriaali on tuotettu sekä suomeksi, ruotsiksi että englanniksi. Hukkataloudesta kiertotalouteen -oppimateriaali on saatavilla sekä digitaalisella Claned-oppimisalustalla (tilaa osoitteesta bisneskurssit@tat.fi) että PDF-tiedostona, jonka voi ladata maksutta Bisneskurssien nettisivuilta. Huomaathan, että PDF-versio sisältää myös opettajan osion oikeine vastauksineen, joten lähetäthän opiskelijoille ainoastaan tehtäväsivut.

Työelämätaidot

Kunkoululoppuu.fi-sivustolta löytyy laajalti materiaaleja, artikkeleita, videoita ja testejä etäopetuksen tueksi. Suurena kokonaisuutena on ajankohtainen aihe, eli kesätyö! Nuori voi katsella esimerkiksi videosarjaa työelämätaidoista täällä.

Etänä ollessa nuori voi harjoitella työnhakemista kuvaamalla video-CV:n, jonka tekemiseen löytyy ohjeet täältä, ja vaikka hakemalla oikeita kesätyöpaikkoja. TTT-malli (tutustu työelämään ja tienaa -malli) on käytössä myös tänä kesänä monella eri toimialalla. Vastuullinen kesäduuni 2020-työpaikkoja löytyy täältä.

Puhelimeen voi ladata myös Duunikoutsi-sovelluksen. Sovelluksen tekoälyrobotti avustaa nuorta muun muassa tunnistamaan omia vahvuuksia ja taitoja, sekä tuottaa niiden perusteella digitaalisen CV:n. Ladattavissa App Storesta ja Play-kaupasta.

Helsingissä, Vantaalla ja Oulussa asuvat 17–29-vuotiaat nuoret voivat myös pohtia etäoppituntien aikana omaa yritysideaa ja hakea mukaan Kesäyrittäjä-kampanjaan. Haku jatkuu ainakin maaliskuun loppuun.

EtäTET

Vielä emme tiedä, menevätkö nuoret ensi viikojen aikana TET-harjoitteluun, mutta tässä vinkkejä työtehtävistä, joita nuori voi tehdä etänä:

  • Nettisivujen läpikäynti (mitä hyvää ja huonoa nettisivuissa on, miltä se näyttää nuoren silmin, mitä sivuilta puuttuu)
  • Muiden materiaalien läpikäynti (esitteet, infotekstit, perehdytysoppaat jne.)
  • Artikkelien ja blogipostausten kirjoittaminen
  • Sosiaalisen median suunnittelu ja päivittäminen
  • Videoiden kuvaaminen ja editointi, esimerkiksi mainosvideo
  • Etäpalavereihin osallistuminen
  • Asiakastyytyväisyyskyselyt puhelimitse

Puhu rahasta -podcast 

TATin Puhu rahasta -podcastin jaksot käsittelevät mm. omaa talouden hallintaa, työelämätaitoja, yrittäjyyttä ja muita ajankohtaisia ilmiöitä mielenkiintoisten vieraiden kanssa. Vieraina podcastissä on ollut muun muassa vuoden sijoittaja 2019 Julia Thurén ja tubettajat Molybros. Puhu rahasta -podcastia voi katsoa Youtubesta tai kuunnella Soundcloudista ja Spotifystä (Spotifyssä vain uusimman tuotantokauden jaksot).

Taloussankari-peli 

Taloussankari on mobiilipeli yläkouluikäisille. Pelin kautta opitaan säästämisestä, sijoittamisesta ja oman talouden hallinnasta hauskalla, pelillisellä tavalla. Pelin läpi pelaamiseen menee n. 45 minuuttia ja tarkoituksena on jakaa peli osioihin. Olemme rakentaneet pelin ympärille oppituntisisällöt, joita hyvin voi hyödyntää etätehtävinä ja tietokoneen välityksellä ryhmätehtävinä. Löydät Taloussankari-pelin täältä.

Tralla.fi

Tralla.fi-sivustolta löytyy paljon erilaisia oppimateriaaleja yrittäjyyskasvatuksesta. Sivustolle on koostettu usean eri palveluntarjoajan materiaaleja. Myös TATin materiaalit löytyvät sieltä.