X

Vauhtia Yrityskylään

Kun Tiina-Maija Toivola edellisen kerran hyppäsi mukaan Yrityskylään vuonna 2013, menossa oli vilkas laajentumisvaihe monine uusine avauksineen. Kylä on vähintäänkin yhtä kovassa kiidossa nyt, kun Toivola on juuri aloittanut sen johtajana.

Syntyperäinen kurvilainen. Se on ensimmäinen asia, jolla Tiina-Maija Toivola kuvaa itseään. Ominta kotiseutua Toivolalle on pääkaupunki, mutta myös vanhempien pohjalaiset juuret määrittävät vahvasti hänen elämänarvojaan. Sellaisia ovat hänen mukaansa paitsi vaatimattomuus ja nöyryys, myös tietynlainen rehtiys.

– Haluan olla aito sekä vapaa-ajalla että työelämässä. Työminän ei tarvitse olla erillinen rooli, Toivola toteaa.

Yrityskylän kasvatti

Tähänastisen työuransa merkittävimmäksi ajaksi Toivola nimeää kolme vuottaan Yrityskylässä.

– Olin ennen Yrityskylää vuoden töissä TATin Elinkeinoelämän nuoriso-ohjelmassa, jossa määräaikainen työsuhteeni päättyi. Onnekkaasti Yrityskylässä sattui vapautumaan paikka ja silloinen toiminnanjohtaja Tomi Alakoski kysyi, olisiko minulla kiinnostusta hakea sitä.

Oli siis vuosi 2013, kun Toivola tuli mukaan pieneen, seitsemän hengen Yrityskylä-tiimiin.

– Päätimme suunnittelupäivänä heti tammikuussa, että perustamme Pohjanmaalle, Tampereelle ja Turkuun Yrityskylät. Siitä alkoi tohina. Alkuvuoden kiersimme maakunnissa tapaamassa yrityksiä ja muita yhteistyökumppaneita sekä kuntien edustajia. Seuraavana syksynä meillä olikin kolme uutta Yrityskylää. Siitä kaikki vasta alkoi, Toivola naurahtaa.

Ei päivää, ettei jotakin uutta

Toivola kertoo asettavansa itsensä vapaa-ajalla usein epämukavuusalueelle. Viimeisin aluevaltaus on surffaaminen, jossa hän kertoo olevansa vasta aloittelija. Sirkuslajeista ilma-akrobatia ja erityisesti trapetsitaiteilu on sen sijaan Toivolalle jo tuttua. Myös telinevoimistelu kuuluu lajivalikoimaan.

Vauhti ei lopu kesken työpaikallakaan:

– Työssä nautin siitä, että päivät ovat vaihtelevia ja vauhdikkaita.

Koulutus kaiken takana

Toivola listaa yhdeksi ammatilliseksi intohimokseen koulutuspolitiikan. Hän innostui siitä opiskeluaikanaan, kun otti sosiologian opintojensa rinnalle kasvatustieteen opinnot.

– Minulle on ollut todella tärkeä oivallus, että koulutus on kulmakivi ja koko yhteiskunnan perusta. Jos se on kunnossa, kaikki muukin hoituu ikään kuin itsestään. Koulutus edistää kilpailukykyä ja pitää työ- ja yrityselämää vireänä, Toivola listaa.

Koulutus on tärkeä osa myös Yrityskylää ja päinvastoin.

– Yrityskylä on poikkeuksellinen oppimisympäristö, koska konsepti on lähtenyt liikkeelle kolmannelta sektorilta. Yrityskylä myös puhuu suomalaisen peruskoulutuksen puolesta.

Täynnä intoa takaisin

Yrityskylän ympäri Suomea levittäytynyt tiimi saa vetäjäkseen johtajan, joka on innoissaan tulevista haasteista. Hänen mielestään Yrityskylä on maailman paras juttu.

– On ollut vähän ikävä Yrityskylää. Poissa ollessani olen käynyt vakoilemassa Twitterissä hashtagia #Yrityskylä, Toivola tunnustaa.

Yrityskylän parhaimpia puolia on Toivolan mukaan se, että se läpileikkaa koko yhteiskunnan ja tutustuttaa sen perustoimintoihin. Jokainen kuudesluokkalainen pääsee käymään siellä riippumatta muista lähtökohdistaan.

– Heterogeenisen yhteiskuntamme pitää tarjota kaikille yhtäläisiä mahdollisuuksia. Kaikkien pitää päästä tutustumaan esimerkiksi työelämän perusasioihin, Toivola linjaa.

Yrityskylässä opittavat taidot tarkoittavat Toivolan mukaan konkreettisemmin esimerkiksi puhumista tuntemattomalle ikätoverille. Jollekin se voi olla aivan uusi taito.

Kuunteleva johtaja

Kuten muussakin elämässä, Toivola uskoo esimiestyössä aitouteen.

– Luottamus syntyy siitä, että on oma itsensä ja sanoo, mitä ajattelee. Kaikissa sanomisissaan on hyvä olla vilpitön.

Johtajana Toivola pitää tärkeimpänä tehtävänään vision luomista. Avainasemassa on silloin koko tiimin asiantuntemus. Toivola ei usko, että hänen tarvitsisi olla ensimmäisenä äänessä. Kaikilla voi olla yhtä painavaa asiaa, joten kaikkia pitää kuulla herkällä korvalla. Johtaja luo keskustelun pohjalta näkemyksen.

Toivolan vetovuorolla Yrityskylältä on lupa odottaa myös uusia valloituksia:

– Aiempaa Yrityskylä-uraani leimasi se, että aina hieman tavoiteltiin kuuta taivaalta. Toivon, että pystymme jatkamaan samaan tapaan. Kehittyminen pitää mielen virkeänä.

 

Teksti: Mari Lehtonen
Kuvat: Iiro Rautiainen