X

Valmistumisen kynnyksellä, talous valmiina tulevaan!

Viisas pääsee vähemmällä taloudessakin on Sampo Sammaliston ja Antti Asunmaan uutuuskirja kaikille, jotka haluavat vähentää taloushuoliaan, kartuttaa säästöjään, tehdä järkeviä sijoituksia ja elää eläkepäivänsä vauraana.

Kirja on helppotajuinen opas, jonka avulla jokainen voi oppia yksinkertaisia ja vaivattomia tapoja hallita omaa talouttaan ja muuttaa taloudellisen tulevaisuutensa kertaheitolla. Se kertoo, miten oman talouden hallinnasta, säästämisestä ja sijoittamisesta voi tehdä sekä helppoa että hauskaa.

Niin kuin Talous ja nuoret TATin oppimiskokonaisuudetkin, tämä kirja pyrkii valmistamaan lukijansa oman talouden hallinnan kyvyillä ja erityisesti luotsaamaan sitä, miten omaa taloutta voi suunnitella pitkäjänteisesti eteenpäin.

– Jos olisin saanut tämän kirjan kaksikymppisenä käteeni, niin olisin nyt vauras kaveri. Aika on nimittäin sijoittajan paras ystävän ja pienilläkin kuukausisijoituksilla karttuu merkittävä varallisuus, kun aikaa on käytettävissä kaksi- tai kolmekymmentä vuotta. Kirjassa osoitamme havainnollisin esimerkein, että oman talouden hallinta, säästäminen ja vaurastuminen ovat mahdollista kelle tahansa, jolla on perusasiat hallussa ja kärsivällisyyttä toteuttaa suunnitelmaansa, kertoo toinen kirjan kirjoittajista, Sampo Sammalisto

Sammaliston ja Asunmaan kirjauutuus antaa vinkkejä myös siihen, kuinka laaditaan sijoitussuunnitelma, jossa on juuri itselle sopiva riski- ja tuotto-odotus ja miten voi rakentaa järkevästi hajautetun sijoitussalkun ja tehdä sijoittamisesta kuukausittaisen tavan. Kirjassa käydään lisäksi kattavasti läpi eri sijoitusinstrumentit, kuten rahastot ja osakkeet, hyötyineen ja haittoineen. Raha ei pelkästään kuitenkaan tuo onnea, mutta oman talouden hallinta vapauttaa kuitenkin paljon energiaa muihin asioihin.

– Raha ei tuo onnellisuutta, mutta rahattomuus tuo lähes varmasti onnettomuutta. Toisin sanoen, jos raha-asiat stressaavat päivästä toiseen, aiheuttaa se varmasti henkistä ja fyysistä pahoinvointia. Mielestäni ihmisellä asiat ovat aika hyvin, jos useimpina päivinä ei tarvitse ajatella riittävätkö rahat mielekkään arjen viettämiseen, summaa Sammalisto.

Kirja julkaistiin 10.5.2021 ja nyt saatavilla valmistujaiskampanjahintaan täältä vielä tänään ja huomenna: https://www.kauppakamarikauppa.fi/kirjat/viisas-paasee-vahemmalla-taloudessakin.html

Sampon vinkit omaa, itsenäistä elämää aloittelevalle nuorelle:

  1. Kolme tärkeintä asiaa ovat mielestäni kuukausibudjetin laatiminen, kuukausittainen säästäminen tai sijoittaminen ja oman asumismuodon pohtiminen.
  2. Valitse sinulle sopivin työkalu budjettisi laadintaan ja seurantaan ja aloita seuraavana palkkapäivänä. Työkalu voi olla taulukkolaskentaohjelma, älypuhelinsovellus tai vaikka ruutuvihko – tärkeintä on tekeminen, ei työkalu. Tee itsellesi kalenterimuistutukset sekä kuukausibudjetin laadintaan joka palkkapäivä että kuukausibudjetin seurantaan esimerkiksi kerran viikossa.
  3. Kun teet palkkapäivänä kuukausibudjettiasi, päätä kuinka paljon haluat säätää tai sijoittaa ja tee tarvittavat tilisiirrot heti. Jos nimittäin ajattelet, että säästät tai sijoitat sen mitä jää jäljelle seuraavan palkan tullen, jää sinulle todennäköisesti huomattavasti vähemmän säästöön tai sijoitettavaksi. Avaa arvo-osuustili esimerkiksi Nordnetista tai Seligsonista ja sijoita haluamasi summa joka kuukausi osakeindeksirahastoihin, joiden vuotuiset juoksevat kulut ovat alle yksi prosentti.
  4. Mieti miten haluat asua ja laske kannattaako sinun ostaa oma asuntoa vai asua vuokralla. Monissa Suomen kaupungeissa omistusasumisen kulut ovat murto-osa vuokra-asumisen kuluista ja siksi omistusasunnon hankkiminen on monille nuorille paras tapa aloittaa vaurastuminen. Jos tämä on sinun tilanteesi, tulisi oman asunnon hankkiminen ja siihen tarvittavan käsirahan säästäminen olla tärkein taloustoimesi. Muuten saatat hävitä satoja euroja joka kuukausi.

Kirjan julkaisutilaisuudesta on tallenne katseltavissa: https://vimeo.com/547383792/004f06fc71?#t=10m

Kirjoittajat

Filosofian tohtori Sampo Sammalisto on suosittu tietokirjailija ja bloggari, jonka ”Viisas pääsee vähemmällä” -kirjat, blogikirjoitukset ja koulutukset ovat auttaneet tuhansia suomalaisia elämään tuottavampaa, stressittömämpää, kiireettömämpää ja onnellisempaa elämää. Tutustu Sampon blogiin osoitteessa viisaampaatyota.com.

Antti Asunmaalla on pitkä kokemus sijoituspalveluyhtiön toimitusjohtajana sekä eri sijoituspalveluyhtiöiden sekä rahastoyhtiön ja pörssiyhtiön johtoryhmä- ja hallitustyöskentelystä. Koulutukseltaan Asunmaa on kauppatieteiden maisteri, pääaineena rahoitus.