X

Toivoa ja mahdollisuuksia toteuttamassa

Sanna Fingerroos

Julkisuudessa on viime aikoina ollut hyvin paljon esillä nuorten hyvinvointi, menetetyt yhteisölliset vuodet ja tapahtumat, sekä nuorten kuluttamisen muutos korona-aikana. Lisäksi mediassa on noussut esiin kesätyöpaikkojen vähyys ja nuorten huoli omasta tulevaisuudestaan. Paljon huolia yhdelle sukupolvelle kannettavaksi poikkeuksellisista ajoista johtuen.

Parasta, mitä me aikuiset, vanhemmat, kuntapäättäjät, viranhaltijat ja aktiiviset yrittäjät voimme tällä hetkellä nuorille antaa, on luoda toivoa ja antaa työkaluja, että he ovat valmiita, kun ajat taas muuttuvat.

Nuoria mietityttää edelleen samat asiat kuin ennenkin, olenko minä hyvä ja missä minä olen hyvä, ja mikä on minun paikkani tässä yhteiskunnassa. Nuorten huolta voidaan helpottaa sillä, että annamme heille mahdollisuuksia kokeilla omia taitojaan ja lisätä heidän tietouttaan työelämästä, yhteiskunnasta ja yrittäjyydestä.

Toimintaympäristön muuttuessa ja sen myötä kulutuskäyttäytymisen muuttuessa rahasta puhuminen nuorille on terveysteko. Kun nuori oppii omien rahojen ja oman talouden hallintaa, se mahdollistaa nuorelle tasapainoisemman elämän ja tuo varmuuden tunteen, että selviän tulevaisuudessakin.

Erilaiset työelämään tutustumisjaksot, joita voidaan järjestää myös etänä, tekee eri toimialoja nuorille tutuiksi. Kun eri toimenkuvat ja toimialat tulevat nuorille tutuiksi, poistaa se epävarmuutta tulevaisuudesta. On konkreettisia ammatteja, joista haaveilla.

Kesätyö- ja kesäyrittäjäseteleillä mahdollistetaan nuorille elintärkeitä kokemuksia työelämästä. Nämä kokemukset auttavat nuorta hahmottamaan työuraansa, mikä tuntuu mieluisalta ja missä minä olen hyvä. Kesätöissä hankitut kokemukset ohjaavat nuoren opiskelu- ja uravalintoja.

Satsaaminen nuoriin on kunnalta elinvoimateko. Panostamalla talous-, työelämä- ja yrittäjyyskasvatukseen voidaan monipuolistaa opetusta opetussuunnitelmien mukaisesti. Yritysten ja koulujen yhteistyötä edistämällä nuoret saavat kiinnittymiskohtia tulevaisuuteen sekä näkevät oman alueensa ja kuntansa potentiaalin. Ennen kaikkea kunnassa on hyvinvoivia ja osaavia nuoria. Nyt ja tulevaisuudessa.

Bloggaaja

Sanna Fingerroos

Aluepäällikkö

Talous ja Nuoret TAT
Yrityskylä Pohjois-Pohjanmaa

@kahviboona