X

Taloustaidot edistävät tasa-arvoa

Hallitusohjelmaa kuvaa parhaiten sana tasa-arvo. Ensimmäistä kertaa siellä on myös sana talousosaaminen. Molemmat ovat erittäin tärkeitä, korosti tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen opettajankouluttajien kutsuseminaarissa OK!Akatemiassa Helsingissä elokuun lopussa. 10. kertaa järjestetyn seminaarin teema oli talousosaaminen.

– Talousosaamisen parantaminen tasoittaa lasten lähtökohtien eroja. Oman elämän hallinnan vahvistaminen on koulun tehtävä, summasi ministeri Kosonen.

Hän toivoikin yhä vahvempaa yhteistyötä koulujen ja yritysten välillä nuorten työelämä- ja talousosaamisen kehittämisessä.

EVAn johtaja Emilia Kullas muistutti, että kun puhutaan taloudesta, on pakko puhua myös väestönkehityksestä.

– Vuoteen 2040 mennessä 80 vuotta täyttäneiden määrä kaksinkertaistuu Suomessa. Tulevien työikäisten joukko kutistuu. Tällä on suuri vaikutus talouteen ja se vaatii tulevilta sukupolvilta taloudellista varautumista.

– Koulu on oikeasti ihan loistava paikka. Missä muualla opettajat keksivät vaikka mitä, että keskittymishaluttomat nuoret jaksaisivat ja oppisivat, kiitteli Emilia Kullas, kahden nuoren äiti.

– Taloustaito on elämän perustaito, kuten kyky lukea tai laskea. Taloustaidot karttuvat harjoittelun myötä, siksi on tärkeää aloittaa aikaisin, Kullas painotti.

– Me tarvitsemme parempia taloustaitoja ja sijoittamiseen houkuttelevia vaihtoehtoja. Poliitikkojen pitäisi kirittää kansankapitalismia tarjoamalla verotuettuja säästämismuotoja. Esikuvat löytyvät läheltä, Ruotsista ja Norjasta.

Pörssilähettiläs Jaakko Iho totesi, että eiväthän poliitikotkaan tiedä, miten laina maksetaan takaisin, niin miten nuoret sen tietäisivät. Hän on vieraillut pörssilähettiläänä kymmenissä kouluissa ja vakuuttaa nuorten olevan kiinnostuneita taloudesta ja sijoittamisesta.

Juuri kokiksi valmistunut Emmi Pentikäinen heitti ilmaan ajatuksen siitä, pitäisikö vanhemmille järjestää oma kurssi talousasioista. Näin hekin osaisivat opettaa taloustaitoja lapsilleen.

Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha Pantzarin ja toimittaja Julia Thurenin mukaan koulut voisivat tehdä nykyistä tiiviimpää yhteistyötä kotien kanssa taloustaitojen opetuksessa. Heidän mukaansa taloustaitoa on myös osata lukea sopimuksia ja pieniä pränttejä.

– Jos ihan välttämättömiä taitoja kansalaiselle ajattelee, niin englanti ei esimerkiksi kuulu niihin. Yhteiskunnassa voi pärjätä ilmankin, mutta raha-asioita on pakko vähän osata, Pantzar muistutti.

– Talousopetus kaipaa makua, hajua ja tunnetta kaikille aisteille. Ei kotitalouttakaan opeteta vain lukemalla reseptikirjaa tai musiikkia opettelemalla vain nuotit. Mieti, mikä fiilis osata soittaa Deep Purplen Smoke on the Water, varajohtaja Jani Eloranta Nordeasta vertaili.

-Koska työn määrä ei ole vakio, työajan lyhentäminen ei toimi, sanoi ETLAn toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

OK!Akatemia on Talous ja nuoret TATin ja elinkeinoelämän vuosittain järjestämä kutsuseminaari opettajankouluttajille. OK!Akatemia juhli 10-vuotista taivaltaan Helsingissä 27.–28.8.2019.