X

Taloussankari innostaa oman talouden hallintaan

Nuoret istuvat pöydän ympärillä tekemässä tehtävää

Nuoret haluavat parantaa omaa talousosaamistaan ja tarvitsevat siihen hyviä työkaluja. Taloussankari on nuorten kanssa yhdessä kehitetty taloustaitopeli, jonka on pelannut jo yli 35 000 nuorta. He ovat viihtyneet pelin ääressä keskimäärin yli 21 minuuttia.

”Parasta Taloussankarissa oli se, että se oli selkeä ja vähän pienemmätkin osasivat pelata sitä. Se oli opettava ja mieleenpainuva. Siinä oli paljon tärkeitä asioita, joita voi tarvita loppuelämässäkin”, kertoo 8.-luokkalainen nuori.

Taloussankarissa taloudesta kerrotaan ymmärrettävällä tavalla sitoen se nuoren omaan elämään. Se katsoo taloutta moniulotteisesti: elämässä on muutakin kuin säästäminen. Tämä huomioidaan siinä, että pelissä voi menestyä parhaiten, jos yhdistää säästämisen, mutta hankkii myös kokemuksia. Rahan käsittely on osana hyvinvointia.

”Taloussankari-pelissä parasta oli sen monipuoliset käyttömahdollisuudet. Pelin sisältö oli toimiva ja osa oppilaista pelasi sen tunnilla nopeasti läpi”, kertoo historian ja yhteiskuntaopin opettaja Mervi Niskakoski Reisjärven peruskoulusta.

Peli opettaa nuorelle oman talouden hallintaa, säästämistä ja sijoittamista. Se on suunnattu 13–17-vuotiaille ja on maksutta kaikkien pelaajien käytössä. Taloussankari.fi toimii kaikilla laitteilla, mikä mahdollistaa kaikkien osallistumisen peliin, joko koulun laitteilla tai omalla kännykällä. Peliä voi pelata koulussa ilman, että pitää asentaa mitään. Myöskään erillistä kirjautumista ei tarvita.

Taloussankarissa on valmiita oppituntikokonaisuuksia, joita voi käyttää myös osina. Peliä voi pelata oppilaiden kanssa yhden tai useamman peliosion ja tehdä niihin kuuluvia tehtäviä.

”Valmiiden oppituntisisältöjen avulla opettajan on helpompi ottaa peli opetuksensa tueksi. Taloussankaria voidaan pelata vaikka kielten tunneilla, sillä se opettaa myös englannin ja ruotsin kielen taloussanastoa”, vinkkaa johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen Talous ja nuoret TATista.

Marraskuussa 2018 lanseerattu Taloussankari-mobiilipeli on toteutettu yhteistyössä Nordean ja Pörssisäätiön kanssa.

”Meille tekijöille paras palkinto on se, että yli 35 000 nuorta on peliä pelannut. Pelaamiseen käytetty aikakin on keskimäärin yli 20 minuuttia, mikä on aivan huikea tulos talousosaamista opettavalle hyötypelille”, vahvistaa yhteiskuntavastuujohtaja Pirjo Kuusela Nordeasta.

Tulossa Taloussankari-joukkuekisa

Heti ensimmäisenä vuonna Taloussankarista rakennettiin 8.-luokkalaisille nuorille myös viiden jäsenen joukkuekisa, jossa finaalissa 10 joukkuetta eri puolilta Suomea kisaili siitä, kenestä tulee Taloussankari 2019. Voitto meni Jyväskylään Landet-joukkueelle.

”Hienoa oli se, että finaalissa loistivat ja menestyivät tavalliset oppilaat, jotka pääsivät näyttämään yhdessä osaamistaan”, kertoo Mervi Niskakoski.

Järjestyksessään toista Taloussankari-kisaa valmistellaan jo. Kilpailuaika on 1.9.–1.10.2020 ja loppukilpailu järjestetään 3.12.2020.

Lisää Taloussankari.fi -pelistä

Lisätietoja:
Eija Seppänen
040 508 3645
eija.seppanen(a)tat.fi