X

Talous ja arki kuuluvat tiiviisti yhteen

Kuluttajaksi kasvaminen alkaa jo ennen kouluikää. Yhä nuoremmat lapset tarvitsevat talousosaamista osana kansalaistaitoja ja oman elämän hallintataitoja, muistuttaa opetusneuvos Kristina Kaihari Opetushallituksesta.

– Maailma muuttuu nopeasti ja yhä nuorempiin lapsiin kohdistetaan mainontaa ja markkinointia.  Internetissä ja television lastenohjelmissa on entistä enemmän tuotesijoittelua. Lapset ovat lisäksi yhä nuorempina tietoisia kulutusyhteiskunnan tarjonnasta ja tarpeita syntyy sitä mukaan, Kaihari jatkaa.

Mallia omaan rahankäyttöön otetaan myös vanhemmilta ja esimerkin luomat vaikutukset kantavat pitkälle aikuisuuteen.

Taloustaitoja opetetaan tänä syksynä käyttöön otetun perusopetuksen opetussuunnitelman myötä jo alakoulun neljänneltä luokalta lähtien. Talousopetus aloitetaan oman taloudenhoidon ja vastuullisen kuluttamisen perusasioista. Yläkoulussa siirrytään pohtimaan talouden ilmiöitä paikallisista ja globaaleista näkökulmista.

– Alakoulun opettajat opettavat näitä asioita vaihtelevilla taidoilla. Heidän peruskoulutukseensa nämä asiat eivät vielä sisälly, Kaihari avaa.

Yksi tapa kartuttaa käytännön taloustaitoja on vierailla TATin Yrityskylässä. Oppimiskokonaisuuden käykin läpi nykyisellään reilut 45 000 suomalaista koululaista, mutta myös opettajat tarvitsevat tukea.

Ajankohtaista taloustietoa opettajille

Talous_tutuksi_2016Tänään Tampereelta alkavat Talous tutuksi -koulutukset tarjoavat opettajille ammatillista lisäkoulutusta talousasioiden käsittelyyn opetuksessa. Tarjolla on ajankohtaisia talousnäkymiä sekä pedagogisia vinkkejä ja ideoita. Maksuttomiin koulutuksiin kutsutaan historian ja yhteiskuntaopin opettajia, opinto-ohjaajia, luokanopettajia sekä matematiikan opettajia. Tämän vuoden teemana on Talous ja arki.

Koulutukset järjestetään Tampereen lisäksi Oulussa (13.9.) sekä Helsingissä (15.9.). Helsingin koulutusta on mahdollista seurata myös verkon välityksellä.

Taloudellinen tiedotustoimisto TAT on mukana järjestämässä Talous tutuksi -koulutuksia yhdessä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto ry:n (HYOL), Opetushallituksen, Finanssialan Keskusliiton, Pörssisäätiön ja Suomen Pankin kanssa. Koulutukset järjestetään tänä vuonna 10. kertaa.

Teksti: Auri Kohola
Kuva: 123rf.com