X

Sipsejä, popcorneja ja kansalaistaitoja

Helsinki-Vantaan Yrityskylä täyttyi lauantaina 19.11.2016 30 reippaasta 14–17-vuotiaasta maahanmuuttajanuoresta. Kyseessä oli Plan Suomen Matkalla-niminen maahanmuuttajanuorten kotouttamisprojekti, johon Yrityskylä osallistui. Osalle nuorista Yrityskylä-päivä oli ensikosketus suomalaisen yhteiskunnan toimintaan.

Päivän aluksi Yrityskylän sekä Planin henkilökunta toivotti nuoret tervetulleiksi Yrityskylään. Jokaiselle nuorelle jaettiin ammatti kahdeksasta eri pienoisyrityksestä, joissa he pääsivät tutustumaan työelämään toiminnallisuuden ja kokeilemisen kautta. Nuorille myös simuloitiin oikeankaltainen työnhakuprosessi.

Ennen työtehtävien aloittamista nuoret hakivat itselleen verokortit Verotoimistosta, kävivät työnantajansa kanssa palkkaneuvottelun ja allekirjoittivat työsopimukset. Töiden ohessa nuoret hakivat matkakortin kotimatkaa varten ja lunastivat lounassetelillä lounaan. Päivän päätteeksi jo vuoden projektissa mukana olleet nuoret päivittivät viime vuoden työhakemukset ja CV:t tulevaa kesää ja kesätyönhakua varten.

Vaikka nuoria oli vähän verrattuna tavalliseen Yrityskylä-päivään, oli mahtavaa huomata kuinka paljon energiaa ja intoa heillä oli. Kylä oli täynnä naurua ja yhteishenki sekä innostus huokuivat nuorten asenteista. Nuoria seuratessa huomasimme heidän nauttivan erilaisista asiakaspalvelutilanteista ja yhdessä tekemisestä. Nuoret kertoivatkin oppineensa paljon työelämästä ja siitä, millaista on toimia yhteiskunnan jäsenenä niin asiakaspalvelijan kuin asiakkaankin roolissa. Ostaessamme kahvia Kylä Cafésta mietimme, että emmepä olisi iloisempaa asiakaspalvelua voineet saada!

Kaupungintalolla äänestettiin projektin päätösjuhlan tarjoiluista: sipsit ja popcornit voittivat. Nuoret pääsivät kokeilemaan omakohtaisesti, miten äänestämällä voi vaikuttaa ja että jokaisella äänellä on merkitystä lopputuloksen kannalta. Nuoria innosti myös mahdollisuus päästä hyödyntämään omaa luovuutta lehden toimituksessa sekä taidetyöpajassa avaimenperien askartelun lomassa.

Päivä vapaaehtoistyössä näytti todella, että tekemällä ja kokeilemalla oppii parhaiten, ja Yrityskylässä on mahdollista harjoitella ja päästä ongelmien kautta voittoon. Meille tämä oli myös oppimiskokemus, joka auttoi ymmärtämään, mitä tarpeita Suomessa lyhyemmän aikaa asuneilla nuorilla ja aikuisilla on. Hienointa oli kuitenkin huomata, millaisella innolla ja ahkeruudella nuoret pyörittivät yrityksiään ja miten erilaiset työtehtävät toivat nuoria enemmän yhteen. Näillä eväillä on hyvä lähteä työnhakuun!

Tapahtuma oli osa kansainvälisen lastenoikeusjärjestö Planin Matkalla-hanketta, jonka tavoitteena on edistää maahanmuuttajanuorten aktiivisuutta ja osallistumista yhteiskuntaan. Projektin pääteemat ovat vapaa-aika, opiskelu ja työelämä. Päivän toteutuksen mahdollisti Helsingin kaupungin opetusvirasto. Matkalla-projektiin osallistuneet nuoret ovat asuneet Suomessa 1–3 vuotta. Lisää hankkeesta voit lukea plan.fi/matkalla ja plan.fi/maahanmuuttajatyo.

 

Päätimme TATissa viime jouluna, ettemme lähetä joulutervehdyksiä. Sen sijaan tarjoamme apua siellä missä sitä kipeästi kaivataan. Jokainen TATtilainen teki vuoden 2016 aikana kaksi päivää vapaaehtoistyötä. 60 päivää vapaaehtoistyötä -blogisarjastamme pääset lukemaan, millaisia kohtaamisia koimme.

 

Kirjoittajat:

Heidi Lindholm
Aluekoordinaattori, Yrityskylä Helsinki-Vantaa

Jasmiina Tuominen
Aluekoordinaattori, Yläkoulu Vantaa

Meri Vainio
Aluepäällikkö, Yrityskylä Helsinki-Vantaa ja Espoo

Vasemmalta: Meri Vainio, Heidi Lindholm ja Jasmiina Tuominen

Vasemmalta: Meri Vainio, Heidi Lindholm ja Jasmiina Tuominen