X

Ota talousosaaminen puheeksi oppitunnilla

Tällä viikolla ympäri maailmaa on käynnissä Global money week -tapahtuma. Vuosittain järjestettävän kampanjan tarkoituksena on nostaa esille nuorten talousosaamisen tärkeyttä. Keräsimme omat vinkkimme ala- ja yläkoulun talousopetuksen tueksi.

Girl puts money in a wallet

Alakoulu

  1. Leikitään taloutta on alkuopetuksen, eli 1.–2. luokkien tueksi suunnattu tehtäväkirjanen, joka opettaa talous- ja kuluttajataitoja leikkien, laulaen ja tarinoita kuunnellen. Kokeilkaa esimerkiksi Maa-meri-laiva-leikkiä tai Ossin kauppareissua. Kesto noin 20 minuuttia per leikki.
  2. Mun elämä, mun vastuu -virtuaalioppitunti 4.–5.-luokkalaisille. Oppitunnilla havainnollistetaan vastuun merkitystä tarinoiden kautta ja rakennetaan oppilaan ymmärrystä omistamisesta, omasta vastuusta ja sen merkityksestä oman tulevaisuuden näkökulmasta. Tunnilla keskustellaan myös omasta rahankäytöstä, veroista, yrittäjyydestä ja työelämästä.

Yläkoulu ja toinen aste

  1. Kun koulu loppuu -sivustomme on täynnä tietoa taloudesta ja työelämästä. Nuorille suunnattu Puhu rahasta -podcastimme käsittelee rahaa elämän ja yhteiskunnan eri osa-alueilla. Jaksot käsittelevät mm. omaa talouden hallintaa, työelämätaitoja, yrittäjyyttä ja muita ajankohtaisia ilmiöitä mielenkiintoisten vieraiden kanssa. Vieraina podcastissä on ollut muun muassa vuoden sijoittaja 2019 Julia Thurén ja tubettajat Molybros. Puhu rahasta -podcastia voi katsoa Youtubesta tai kuunnella Soundcloudista ja Spotifystä (Spotifyssä vain uusimman tuotantokauden jaksot). Yhden jakson kesto noin 10 minuuttia.
  2. Nuori voi harjoitella talousosaamistaan myös nopeiden testien avulla. Taloustesti opettaa arkisia taloustermejä ja sopii hyvin pistarimateriaaliksiMillainen olet rahankäyttäjänä -testi herättelee puolestaan miettimään omia kulutustottumuksia. Yhden testin kesto noin 10 minuuttia.
  3. Taloussankari on mobiilipeli yläkouluikäisille. Pelin kautta opitaan säästämisestä, sijoittamisesta ja oman talouden hallinnasta hauskalla, pelillisellä tavalla. Kesto: Pelin läpi pelaamiseen menee n. 45 minuuttia. Pelin voi myös jakaa kuuteen eri osioon.
    Taloussankari sopii historian ja yhteiskuntaopin, matematiikan sekä äidinkielen tunneille, kieliversiot englannin ja ruotsinkielen tunneille. Pelin ja viisi valmista oppituntia saat täältä: www.taloussankari.fi. Tuntiohjeet ovat myös olemassa englanniksi ja ruotsiksi
  4. TAT tekee paljon materiaalia opettajien tueksi myös kiertotaloudesta. Ota käyttöön yläkoulujen opetukseen räätälöimämme kiertotalousoppitunti. Kesto: 45 minuuttia

Kaikki materiaalimme löydät myös kootusti teemoittain ja kouluasteittain osoitteesta tat.fi/opettaja. Lue lisää Global money week -tapahtumasta: globalmoneyweek.org