X

OpeTET päivittää työelämätuntemuksen ja kannustaa yhteistyöhön

TAT järjestää 19.–20.8. OpeTET-lähijakson, jonka aikana viiden opettajan ryhmä tutustuu yrityksiin ja elinkeinoelämän toimintaan. Jakso on osa Lauttasaaren yhteiskoulun Kansainvälisen liiketoiminnan lukion OpeTET-kokonaisuutta, jonka muut kaksi osaa ajoittuvat lokakuulle 2021 sekä huhtikuulle 2022.

Nuoret ihmiset kättelevät tapaamisen aikana.

 

Kansainvälisen liiketoiminnan lukiossa ensimmäistä TET-jaksoa on odotettu innolla.

– OpeTET on osa valtakunnalliseen kehittämistehtäväämme kuuluvaa pedagogisten mallien jakamista, uusien toimintatapojen luomista sekä tiedon ja verkostoitumisen levittämistä alueellisesti. Uskomme, että näin syntyy aitoja vertaisverkostoja, jotka TET:in päättymisen jälkeen jatkavat toimintaansa sparraten toisiaan ja tehden yhteistyötä ennakkoluulottomasti, KVL-tiimin yrittäjyyden vastuuopettaja Mari Hannola-Antikainen kertoo.

Mukaan haettiin motivaatiokirjeellä

OpeTET:in osallistujat valittiin hakuprosessin kautta. Mukaan valikoitui kaksi pidempään alalla ollutta sekä kolme nuorempaa opettajaa. Maantieteellisesti osallistujat ovat Kaakkois-, Itä-, sekä Länsi-Suomesta.

– Tarkoitus tällä valinnalla on se, että syntyisi vertaistukea ja mentorajattelua ryhmän kesken. Moni konkari on esimerkiksi hyvinkin pitkällä yritysyhteistyössä alueidensa yritysten kanssa ja voi näin jakaa yritysyhteistyömalleja ryhmässä oleville nuorille toimijoille, Hannola-Antikainen kuvailee.

Ensimmäisen OpeTET-päivän aikana osallistujat pääsivät mukaan seuraamaan opettajankoulutusseminaari OK!Akatemiaa. Jo kahdettatoista kertaa järjestetyssä tapahtumassa keskityttiin kestävän kasvun tekijöihin huippupuhujien ja virtuaalisten yritysvierailujen johdolla.

Toisena päivänä vuorossa on virkistävä sukellus pankkityöhön yhdessä Euroopan kymmenenneksi suurimman pankin, eli Nordean asiantuntijoiden kanssa.

Käsitys finanssialasta ajan tasalle

Nordean yhteiskuntavastuujohtaja Pirjo K Kuusela kertoo odottavansa TET-päivää positiivisen ja myönteisen odotuksin.

– Viimeisen kolmen vuoden aikana Nordeassa on ollut useita opettajia TET-harjoittelussa, ja palaute on ollut todella myönteistä. Opettajille on ollut suuri ahaa-elämys, miten erilaista pankissa tehtävä työ on kuin mitä he olivat ajatelleet sen olevan. Yksin Nordeassa on 700 työtehtävänimikettä ja paljon kansainvälisiä työmahdollisuuksia riippumatta siitä, millä paikkakunnalla asuu, Kuusela kertoo.

 

– Nordean päivän aikana opettajat kuulevat, millaista työ on asiakasrajapinnassa, miten sijoitusasiantuntija käy keskusteluita asiakkaiden kanssa sekä tutustuvat useisiin lyhyisiin uratarinoihin. Nostamme esille tietenkin myös työtämme kestävän kehityksen eteen yhteiskunnassa, Kuusela jatkaa.

 

Uusia työkaluja opettajan työhön

TATin pedagoginen asiantuntija Lauri Vaara pitää OpeTETin tärkeimpänä antina etenkin toisilta opetus- ja koulutustyötä tekeviltä oppimista.

– Tavoitteena on tarjota mahdollisimman monipuolisesti erilaisia näkemyksiä, näkökulmia ja konkreettisia eväitä oman opetustyön kehittämiseen. Yhteisen keskustelun ja yhteiskehittämisen myötä luodaan myös uusia ideoita ja käytäntöjä, Vaara luettelee.

Vaaran mukaan kestävästä kasvusta on puhuttu paljon työelämän kohdalla ja juuri tähän teemaan on myös OpeTET:in aikana tarkoitus syventyä tarkemmin.

– Yleisemmin kysymys on siitä, mistä työelämä oikein muodostuu ja mitä näkökulmia erityisesti opettajan on hyvä ottaa huomioon aiheeseen liittyvässä opetuksessaan, Vaara toteaa.

OpeTET:in seuraava lähijakso järjestetään Lauttasaaressa. Silloin ryhmä pääsee tutustumaan siihen, miten Kansainvälisen liiketoiminnan lukiossa opetetaan yrittäjyyttä.