X

Onnistumisen kokemuksista polttoainetta tasa-arvolle

Päätin taannoin avata sijoitustilin. Innostukseni sijoittamiseen kumpusi myönteisestä ja kannustavasta keskustelusta talousasioiden ympärillä. Siitä, että avatakseen sijoitustilin, ei tarvitse olla äveriäs pankkiiri – eikä mies.  

Koin lapsekasta iloa ja onnistumista ottaessani ensimmäisen askeleeni sijoittajana. Ajatus itsestäni sijoittajana on päässäni kuitenkin lähinnä hauska vitsi, koska vaikka kiinnostusta talousasioihin riittää, en voi sanoa olevani kovin ylpeä omasta talousosaamisestani.  

Ensimmäiset rahani, 100 markkaa, jotka ansaitsin parhaan ystäväni kanssa esiintymällä naapureille paikallisena Spice Girls -yhtyeenä, tuhlasin kaikki yksin kertomatta ystävälleni. Teen järjettömiä heräteostoksia, säästösuunnitelmani ovat vähintäänkin epärealistisia ja elän välillä täysin yli varojeni.  

En ole siis kovin itsevarma talousasioissa, koska en ole saanut juurikaan onnistumisen tunteita niitä hoitaessani. Innostu siinä sitten taloudesta.  

Sama uhkaa monia nuoria, jotka ovat kyllä Nuorten talousosaaminen 2018 -tutkimuksen mukaan kiinnostuneita taloudesta, mutta jotka eivät omasta mielestään saa siihen riittävästi tukea koulustaMyös sukupuolten välillä näkyy saman tutkimuksen mukaan eroja. Pojat näyttäisivät olevan kiinnostuneempia taloudesta, mutta tytöt halukkaampia kehittämään talousosaamistaan. Kodilla on valtava merkitys asenteiden kasvattamisessa. Jos tytöille annetaan rippilahjaksi Kalevala-koruja ja pojille avataan rahastoja, jotakin täytyy tehdä. 

Talousosaaminen on tasa-arvon asia

Saimme uudeksi nimeksi alkuvuodesta Talous ja nuoret TAT. Tavoitteenamme on, että nuorten talousosaaminen kasvaisi ja talous näkyisi vahvemmin jo perusasteen koulutuksessa. Ei kuitenkaan riitä, että opetusta lisätään. Nuoret tarvitsevat innostumisen ja onnistumisen kokemuksia. Onnistumisen kokemukset auttavat nuoria huomaamaan, että heillä on mahdollisuus hallita omaa talouttaan. Ja niiden tarjoamisessa meillä aikuisilla on vastuu.  

Innostus on ihmisyyttä aidoimmillaan. Innostuneena tuntuu, että kaikki on mahdollista. Se johtuu siitä, että kun pelko ei ole esteenä, koko maailma on avoin. Pelko onkin innostumisen pahin vihollinen.  

Siksi oman talouden hallintaa täytyy voida testata turvallisessa ympäristössä, jossa ei tarvitse pelätä epäonnistumisia. Ja ihan kaikilla täytyy olla siihen mahdollisuus. Yrityskylässä kuudesluokkalaiset käyttävät mahdollisesti ensimmäistä kertaa pankkikorttia ja omaa rahaa, jonka ovat itse työllään ansainneet.  Yhdeksäsluokkalaiset taas laskevat hintoja myymiensä tuotteiden myyntierille ja käyvät lainaneuvotteluja pankin yritysneuvojien kanssa. Toiselle asteelle suunnatuilla Bisneskursseilla nuoret saavat kaupallista osaamista oikeiden yrityselämän case study -tehtävien kautta. 

Lisäksi TATin, Nordean ja Pörssisäätiön kehittämässä Taloussankari-mobiilipelissä nuori hahmottaa henkilökohtaisen taloudenhallinnan eri osat ja oppii tekemään harkittuja päätöksiä arjessaan.  

Haluan olla mukana varmistamassa, että onnistumisen ja innostumisen kokemukset taloudesta ovat ihan jokaisen saavutettavissa, sukupuolesta tai kotitaustasta riippumatta. Ja että pienistäkin asioista on lupa innostua. Tänään, tasa-arvon päivänä haastankin jokaista aikuista tunnistamaan herkemmin niitä hetkiä, jolloin on aihetta kannustukseen talousasioissa.  

Olen ehkä varoittava esimerkki, mutta toivottavasti myös luon toivoa. Viimeksi eilen tarkastin sijoitusteni tilanteen ja plussalla ollaan! Ehkäpä näillä tuotoilla tarjoan tänä kesänä ystävälleni ne jäätelöt, jotka katosivat omaan mahaani kesällä 1998.  

Bloggaaja

Tytti Huttunen

Viestintäkoordinaattori, Yrityskylä

Tytti on naurua, pitkiä illallisia ja laulamista rakastava pohdiskelija, joka on päättänyt ryhdistäytyä oman talouden hallinnassa vielä kun voi.

@tyttihu