X

Oletko jo kuullut tarinan Liberiasta?

Liberia on pinta-alaltaan kolme kertaa Suomea pienempi valtio Länsi-Afrikassa. 4,5 miljoonan asukkaan valtio on käynyt historiansa aikana läpi lukuisia sisällissotia, joista viimeisimmät päättyivät 1990-luvulla. Liberiassa infrastruktuuri on tuhoutunut ja valtiossa ei ole lainkaan jätehuoltoa tai viemärijärjestelmää. Vuonna 2014 Liberia oli yksi pahiten ebola-epidemiasta kärsineistä maista.

naisten_pankki_jouluVuonna 2015 äärimmäisestä köyhyydestä kärsivässä valtiossa aloitettiin Naisten Pankin ja Kirkon ulkomaanavun kolmivuotinen hanke, jonka tavoitteena on synnyttää Liberiaan tietotaitoa tehostetusta maanviljelystä sekä pienkanaloiden hoitamisesta. Sustainable Agriculture Project for Rural Women in Liberia on tyypillinen Naisten Pankin rahoittama hanke, jossa tavoitteena on muuttaa yhteiskunnan rakenteita ja kitkeä tätä kautta köyhyyttä.

”Ja kuinka niitä kananmunia myytiin! Naiset kantoivat niitä torille ja ne vietiin käsistä!”

Kuuntelen hämmästyneenä kuinka eräs Naisten Pankin vapaaehtoisena toimiva henkilö kuvailee uskomattomalta tuntunutta tapahtumaketjua. Kaikki alkoi siitä, että 30 liberialaista naista koulutettiin ylläpitämään tuottavia pienkanaloita.

Kananmunien myyminen todellakin muutti näiden naisten elämän.

Liberiassa työttömyysprosentti on yleisesti noin 70 % ja hankkeessa koulutettujen naisten kuukausipalkka oli 10 puntaa. Pienkanalassa tuotettujen kananmunien myymisen jälkeen naisten kuukausiansiot nousivat 50 puntaan. Hankkeen laajemmat vaikutukset kertaantuvat moninkertaisesti yhteiskunnassa. Perheiden ruokaturvan parantuminen ja lapsien parantuneet mahdollisuudet käydä koulua lukeutuvat näiden positiivisten ilmiöiden joukkoon.

naisten_pankki_joulutori

Joulutorilla työskenteli suuri joukko Naisten Pankin vapaaehtoisia.

Naisten Pankin Pääkaupunkiseudun vapaaehtoisten järjestämä Joulutori on yksi Naisten Pankin harjoittaman varainkeruun muoto, josta voitto siirtyy suoraan kehitysmaiden naisten hyväksi. Työskentelin itse kaksi päivää vapaaehtoisena Helsingissä, marraskuun lopulla järjestetyllä Joulutorilla. Joulutorilla työskentely herätti minussa innostuksen ja todisti jälleen kerran, miten jokainen ihminen voi omilla valinnoillaan tehdä hyvää ja auttaa hädässä olevia.

Naisten Pankki on suomalainen avustusorganisaatio, joka käynnisti toimintansa vuonna 2007. Tällä hetkellä Naisten Pankilla on hanketoimintaa seitsemässä kehitysmaassa.

Päätimme TATissa viime jouluna, ettemme lähetä joulutervehdyksiä. Sen sijaan tarjoamme apua siellä missä sitä kipeästi kaivataan. Jokainen TATtilainen tekee vuoden 2016 aikana kaksi päivää vapaaehtoistyötä. 60 päivää vapaaehtoistyötä -blogisarjastamme pääset lukemaan, millaisia kohtaamisia koimme.

Bloggaaja

Minna Ala-Outinen

Tuotepäällikkö, Yrityskylä

Kirjoittaja toimii Yrityskylän tuotepäällikkönä ja uskoo, että kaiken takana on todella nainen.

@MinnaEmMa