X

Ohuen ohut elämänlanka

”Tällä hetkellä suomalaisista lapsista noin 3 000 on syöpähoidossa ja seurannassa. Vielä 1980-luvulla vain yksi neljästä sairastuneesta lapsesta voitiin parantaa, mutta nykyään kolme neljästä elää myös aikuisuuden.”

Kultanauha on lasten syöpäsairauksien tunnus.

Nämä sanat luettuani päätin, että kohdistan vapaaehtoistyöni Aamu Suomen Lasten Syöpäsäätiön toimintaan. Aamu Säätiön saamilla lahjoituksilla rahoitetaan syöpätutkimuksia, joihin julkinen terveydenhuolto ei muuten pysty.

Omaa ammattitaitoa toisille

Keskusteluani Aamu Säätiön asiamiehen, Laura Paasion kanssa, syntyi ajatus, että mitäpä jos päivätyökseni viestintää tekevänä laatisin säätiölle viestintäsuunnitelman, jotta heidän ei tarvitsisi ostaa palveluita ulkopuoliselta. Jospa viestinnän paremmalla suunnittelulla he voisivatkin säästää kuluja ja samalla lisätä tunnettuutta. Päätin antaa omaa osaamistani kahdeksi päiväksi toisen organisaation käyttöön.

Tapasin Aamu Säätiön viestintää hoitavia henkilöitä ja perehdyin säätiön toimintaan. Seurasin säätiötä sosiaalisessa mediassa ja huomasin, että esimerkiksi Twitterissä säätiöllä ei ole omaa tiliä, mutta siltikin ihmiset twiittaavat säätiön toiminnasta, käyttävät hashtagia #aamusäätiö ja jakavat tietoa lasten syövästä. Tein säätiölle myös Instagramiin yksityiskohtaisen toimintasuunnitelman ja Facebookiin suunnitelman toimenpiteistä, joilla saada lisää näkyvyyttä. Ulkopuolisena oli helppo huomata viestinnälliset heikkoudet ja toisaalta näki myös sen, missä asioissa on onnistuttu.

Koivun veljekset ilahduttamassa Danielia, joka on sairastanut leukemian kolme kertaa. Aamu Säätiö tuo iloa syöpälasten perheisiin eri tavoilla.

Oppia itsellekin

Vapaaehtoistyössä oli mielenkiintoista päästä kurkistamaan toisen organisaation kulisseihin ja kuulla, millaisten asioiden kanssa he työssään painiskelevat. Säätiön tekemä työ niiden lasten eteen, ”joiden elämänlanka on ohuen ohut”, on mittaamattoman arvokasta ja päätinkin jo jatkaa oman panokseni antamista asian eteen myös vuonna 2017.

 

Päätimme TATissa jouluna 2015, ettemme lähetä joulutervehdyksiä. Sen sijaan tarjoamme apua siellä missä sitä kipeästi kaivataan. Jokainen TATtilainen teki vuoden 2016 aikana kaksi päivää vapaaehtoistyötä. 60 päivää vapaaehtoistyötä -blogisarjastamme pääset lukemaan, millaisia kohtaamisia koimme.

Bloggaaja

Elisa Koivumaa

Tuottaja, digiviestintä

Kirjoittaja on suorasanainen viestinnän ammattilainen, joka nauttii arjen luksuksesta ja opettaa lähimmäisiään hajauttamaan talouden munat eri koreihin.

 

@ElisaKoivumaa