X

Nuorten bisneskursseilla odotettua suurempi kysyntä

Kova kiinnostus lukion bisnesopinnoille on yllättänyt kursseja valmistelevan Yrityselämän nuoret sukupolvet -hankkeen. Suunnitellun kymmenen lukion sijaan kursseja pilotoi kolminkertainen määrä, 38 oppilaitosta.

Nuorten business-kursseilla odotettua suurempi kysyntä

Projektipäällikkö Mikko Hakala on tyytyväinen. Kurssikokonaisuuden laajemman levityksen oli tarkoitus alkaa syksyllä 2017, mutta mukana olevien lukioiden määrää on päästy nostamaan innostuneen vastaanoton ansiosta.

Uusi opetussuunnitelma käytännössä: yrittäjyyskasvatusta ja työelämätaitoja

Digitaalisten bisneskurssien rakentaminen aloitettiin TATissa syksyllä 2015 lukion uuden opetussuunnitelman pohjalta.

Opetussuunnitelmaperusteiden (LOPS) mukaan lukio-opetus tulee kytkeä vahvemmin yrittäjyyteen ja työelämään. Uusi opetussuunnitelma korostaa myös talouden ymmärtämistä, kansainvälisyyttä ja työelämätaitojen oppimista jo lukiossa.

LOPS on astunut voimaan syksyllä 2016, ja kaikki lukiot ovat velvoitettuja toteuttamaan sitä. Monilla koulutuksen järjestäjillä ei ole valmiita ratkaisuja siihen, miten tämä käytännössä toteutetaan. Bisneskurssit ovat monelle lukiolle vastaus vaatimuksiin, mikä selittää osaltaan kurssien suosiota.

Kurssikokonaisuuden tukemiseen ja sisältöihin on osallistunut yrityksiä, jotka kokevat nuorten talous- ja työelämätaitojen lisäämisen tärkeäksi. Uusin tukija on Yksityisyrittäjäin Säätiö, jonka asiamies Annukka Åstrand pitää tärkeänä erityisesti business case -tyylisen opiskelun tuomista lukioon sekä yrittäjyyshenkistä ajattelua.

– Yksityisyrittäjäin Säätiö on ollut mukana tukemassa TATin Yrityskylää sen alusta alkaen, joten digitaalinen liiketoiminnan kurssikokonaisuus lukiolaisille on hieno jatke yrittäjyyskasvatuksen kokonaisuudessa, Åstrand kertoo.

Palautetta kursseista suoraan nuorilta

Kun koulu loppuu -tutkimuksessa (2016) selvisi, että 44 prosenttia kaikista yläkoululaisista haluaa opiskella bisnesosaamista toisella asteella. Tämä on näkynyt myös kurssien osallistujamäärissä.
Pilotointilukuvuoden 2016–2017 aikana bisneskursseja on opiskellut jo noin 1000 nuorta.

Palautteen kerääminen sekä opiskelijoilta että opettajilta on ollut jatkuvaa. Kerätty palaute on osa hankkeen pedagogisen asiantuntijan Lauri Vaaran tutkimustyötä.

– Olemme pystyneet ketterästi reagoimaan kehitysehdotuksiin, mikä näkyy suoraan palautteessa. 92,8 prosenttia nuorista suosittelisi kursseja kavereilleen, Vaara myhäilee.

Kurssit saatavissa joka lukioon

Kurssit ovat syksystä 2017 lähtien sekä suomeksi että ruotsiksi kaikkien lukioiden valittavissa osaksi opetussuunnitelmia. Ensi syksyn kurssitarjontaa suunnitellaan parhaillaan, joten hankkeen tahti vain kiihtyy kevään aikana.

– Tavoitteemme on, että bisneskurssit ovat tulevaisuudessa kaikkien nuorten valittavissa, Hakala visioi.

Lue lisää: tat.fi/lukiokurssit

Teksti: Julia Ketola
Kuva: Iiro Rautiainen