X

Yrityksen jatkaminen kiinnostaa nuoria enemmän kuin uuden perustaminen

Yrittäjyydestä kaivataan lisää tietoa ja opetusta kouluihin. Tällä hetkellä nuorten mielestä koulu opettaa välttävästi yrittäjyyteen vahvasti kytköksissä olevia taitoja, kuten riskinottoa, taloustaitoja ja epävarmuuden sietämistä. Tulokset selviävät Taloudellinen tiedotustoimisto TATin teettämästä Kun koulu loppuu – Nuorten tulevaisuusraportti 2018 -tutkimuksesta.

Yläkoululaiset ovat nuorista kaikkein kiinnostuneimpia olemassa olevan yrityksen jatkamisesta. Heistä jopa 42 prosenttia voisi jatkaa yrityksessä, joka on jo olemassa, kun ainoastaan 32 prosenttia heistä voisi kuvitella perustavansa täysin uuden yrityksen. Lukiolaisten ja ammatillisten opiskelijoiden kohdalla ero on hieman pienempi. Olemassa olevan yrityksen jatkaminen on ajatuksena nuorille lähestyttävämpi kuin uuden yrityksen perustaminen – vain reilu viidennes nuorista tyrmää ajatuksen suorilta. Yrityksen perustamista vastustaa noin kolmannes.

”Yrittäjyys kiinnostaa nuoria, se ei ole enää mikään uutinen. Sen sijaan kiinnostus olemassa olevia yrityksiä kohtaan on mielenkiintoinen. Tämä avaa oppilaitoksille uusia mahdollisuuksia laajentaa yrittäjyyden opetusta. Suomessa on noin 16 000 yritystä, jotka etsivät jatkajaa”, TATin johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen kommentoi.

Vanhemmilla on vaikutusta yrittäjyysaatoksiin

Tutkimuksessa selvisi, että yrittäjyydestä ovat kiinnostuneita erityisesti ne nuoret, joilla vähintään yksi vanhemmista toimii yrittäjänä. Näistä nuorista vajaa puolet ovat kiinnostuneita yrityksen perustamisesta ja reilu puolet yrityksen jatkamisesta. Vanhemman yrittäjätausta näyttää olevan ainoa taustamuuttuja, joka vaikuttaa joka ikäryhmässä keskivertoa enemmän yrittäjäksi ryhtymisen ajatuksiin.

Nuorista miehet ovat selvästi naisia kiinnostuneempia yrittäjäksi ryhtymisessä. Lukiolaisilla ero on kaikkein dramaattisin uuden yrityksen perustamisen kohdalla – miehistä jopa 47 prosenttia voisi perustaa yrityksen, kun taas naisista ainoastaan 29 prosenttia ajattelee yrityksen perustamisen olevan hänelle sopiva vaihtoehto.

”Lukiolaisten kohdalla yrittäjyyshalut ovat sukupuolittuneita. Sopii kysyä, millaista opetusta yrittäjyydestä annetaan ja kenelle. Lukiolaisten mielestä koulussa ei opeteta riittävästi taloustaitoja, epävarmuuden sietämistä ja riskinottoa – kenties nämä tulokset heijastuvat myös naisten halussa ryhtyä yrittäjäksi”, Tenhunen-Ruotsalainen sanoo.

Kun koulu loppuu – Nuorten tulevaisuusraportti 2018 -tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin helmi-maaliskuussa 2018 suomalaisissa yläkouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Tutkimukseen vastasi yhteensä 11 335 nuorta. Ammattiin opiskelevat nuoret olivat tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana tutkittavana kohderyhmänä. Tutkimuksen toteutti Taloudellinen tiedotustoimisto TATin toimeksiannosta T-Media Oy.

Taloudellinen tiedotustoimisto TAT kutsuu Yrittäjän päivänä nelosluokkalaisia Yrityskyliin eri paikkakunnilla. Lisäksi TAT tarjoaa kouluihin yrittäjyysteemaisia materiaaleja opetuksen tueksi, esimerkiksi #puhurahasta-podcastin jaksoa Tee oma työ ja tienaa voi hyödyntää koulujen aamunavauksissa. Jaksossa nuori nokialainen kiinteistöhuoltoyrittäjä Leevi Lamminsivu kertoo vinkkejänsä yrittäjyyteen ja suosikkitubettaja Roni Back kertoo, mikä häntä yrittäjyydessä kiehtoo.

 

Lue lisää:

Yrittäjän päivä

Kun koulu loppuu – Nuorten tulevaisuusraportti 2018

Omistajanvaihdosfoorumi tutki: Omistajanvaihdoksen edessä 16 000 työllistävää yritystä

 

Kiinnostuitko tutkimuksesta? Ole yhteydessä:

Liisa Tenhunen-Ruotsalainen
johtaja, Taloudellinen tiedotustoimisto TAT
040 545 2198
liisa.tenhunen-ruotsalainen(at)tat.fi

Reeta Sutinen
tutkimuspäällikkö, T-Media
040 511 9936
reeta.sutinen(at)t-media.fi