X

Laulua ja leikkiä vastaanottokeskuksen lapsille

”Tuiki tuiki tähtönen, iltaisin sua katselen”, laulan ja teen käsillä tähtimerkkejä. Olen Helsingin Punavuoressa sijaitsevassa perhetalo Betaniassa leikkimässä turvapaikkahakijalasten kanssa. Päivä alkoi käynnillä Uudenmaankadun vastaanottokeskuksessa, josta kävimme noutamassa lapsia vanhempineen mukaamme.

Suomalaisuutta leikin kautta

Helsingin kaupunki myönsi tänä vuonna 10 miljoonaa euroa turvapaikanhakijoiden kotoutumiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa matalan kynnyksen kieliopetusta. Kotoklubi Kaneli on hanke juurikin tähän tarkoitukseen. Kotoklubi on jalkautunut jo kuuteen leikkipuistoon ja perhetaloon, tammikuusta 2017 lähtien näiden lisäksi toiminnan aloittaa vielä viisi uutta Kotoklubia.

Sosiaaliohjaaja Susanna Korhonen perhetalo Betanian leikkihuoneessa.

– Päätarkoituksena on tavoittaa ne äidit tai isät, jotka ovat jääneet lasten kanssa kotiin, eivätkä puhu Suomea. Kotoklubille ovat kuitenkin kaikki tervetulleita: lapset, teinit, aikuiset, suomea osaavat tai kielitaidottomat, kertoo hankeohjaaja Susanna Korhonen.

Perhetalo Betaniassa Kotoklubi Kaneli järjestetään joka torstai klo 13–15. Tämän aikana lasten ja vanhempien kanssa opetellaan korteista helppoja sanoja, leikitään ja lauletaan perinteisiä suomalaisia lastenlauluja.

Kaikki kohtaamiset opettavat suomalaisuutta

Au-to, au-to, au-to”, Korhonen toistaa rauhallisesti ja näyttää auton kuvaa. Me muut toistamme perässä. Tilassa leikkivät keskenään niin suomalaiset kuin ulkomaalaisetkin lapset.

– Hanketta vetäessä olen oppinut, mikä merkitys on sillä, että ihminen kokee itsensä hyväksytyksi. Kaikki kohtaamiset luovat turvapaikanhakijoille mielikuvaa Suomesta ja suomalaisista. Ja jos ei ole yhteistä kieltä, ilmeet ja eleet kertovat tuhat sanaa, Korhonen muistuttaa.

Vapaaehtoistyö antaa merkitystä ja helpottaa ammattilaisten työtä

Korhonen korostaa vapaaehtoistyön merkitystä ja tarkoituksena onkin, että kotoklubi Kanelit pyörisivät jatkossa vapaaehtoistyöntekijöiden voimin.

– Vapaaehtoistoiminta voi olla todella merkityksellistä vapaaehtoisen oman elämän kannalta. Merkityksellinen tekeminen toisen ihmisen hyväksi antaa hyvän olon tunteen ja on samalla tärkeä apu myös ammattiohjaajille, Korhonen painottaa.

Kotoklubi Kanelin lopuksi ihmiset saatetaan takaisin vastaanottokeskukseen. Jatkan päivääni hakemalla omat lapseni päiväkodista. Jään pohtimaan, mitä muuta voisinkaan tehdä näiden vastaanottokeskuksen lasten hyväksi.

 

Päätimme TATissa viime jouluna, ettemme lähetä joulutervehdyksiä. Sen sijaan tarjoamme apua siellä missä sitä kipeästi kaivataan. Jokainen TATtilainen tekee vuoden 2016 aikana kaksi päivää vapaaehtoistyötä. 60 päivää vapaaehtoistyötä -blogisarjastamme pääset lukemaan, millaisia kohtaamisia koimme.

Bloggaaja

Ida-Maria Bergman

Tuottaja, TAT kiertueet

Kirjoittaja on satoja koulutilaisuuksia tuottanut viestijä, joka rakastaa laulua, soittoa ja lasten riemua.

@IdaMBergman