X

Uusi malli etäkesätyön toteutukseen

Haastamme sinut, vastuullinen kesätyönantaja, tarjoamaan etäkesätöitä nuorelle. Etäkesätyö mahdollistaa tärkeän työelämäkokemuksen myös poikkeusaikana ja unelmaduuniin pääsyn asuinpaikasta riippumatta.

Kesätyöpaikkojen määrä romahti vuonna 2020. Koronakriisin seurauksena tuhannet nuoret jäivät ilman kesätyöpaikkaa. Tilanne tulee vaikuttamaan myös tulevan kesän työpaikkoihin, jolloin jokaisen kesätyöpaikan merkitys korostuu ennennäkemättömällä tavalla.

Kesätöiden osalta nähdään kuitenkin jo optimismia, vaikka monet yritykset toimivat yhä kriisiolosuhteissa. Työnantajat ovat viime vuotta paremmin valmistautuneita toimimaan ja palkkaamaan myös koronarajoituksen vallitessa. Etä- ja lähityön yhdistelmästä on tullut arkea yrityksissä, ja tulevan kesän haasteena on ottaa nuoret mukaan tähän hybridimalliin.

EtäTET-mallista hyviä kokemuksia tulevaisuuteen

Talous ja nuoret TAT ja Oikotie järjestävät tänä keväänä yhdessä Finanssialan kanssa EtäTETin, jossa yläkoululainen pääsee tutustumaan finanssitoimialaan ja alan eri yrityksiin. Nuoret vierailevat etäyhteyksillä alan eri yrityksissä. Mukaan on tulossa 200 nuorta ympäri Suomea.

Syksyllä TAT organisoi puolestaan maailman suurimman etäTETin yhteistyössä Finanssialan, Paltan, Kemianteollisuuden, Teknologiateollisuuden ja Kaupan liiton kanssa. Silloin nuorilla on mahdollisuus tutustua viikon aikana viiteen eri toimialaan. Näin on tarkoitus varmistaa, että nuoret saavat ensikosketuksen työelämään tilanteesta riippumatta.

Etäkesätyö vahvistaa hyviä kokemuksia

Yhteistyössä Oikotien, Vamlasin ja Me Osalliset kanssa luotu etäkesätyön malli on suunniteltu erityisesti kesäseteliä ja Tutustu työelämään ja tienaa -mallia käyttäville nuorille. Etäkesätyö tarjoaa vinkit etäkesätyön toteutukseen, lukujärjestysehdotuksen sekä listan nuorille sopivista kesätyötehtävistä. TATin Duunikoutsi-sovellusta hyödynnetään osana etäkesätyö-mallia.

Duunikoutsi tsemppaa eteenpäin

TATin oma Duunikoutsi-sovellus toimii nuoren tukena ennen etäkesätyötä ja sen aikana. Sovellus auttaa nuorta tunnistamaan omia vahvuuksia ja laatimaan esimerkiksi oman CV:n, johon etäkesätyökokemuksen voi myös lisätä.

Työnantajat voivat hyödyntää Duunikoutsia työelämätaitojen valmennuskurssina kesätyöntekijöille. Duunikoutsin projektipäällikkö Essi Lehtovaaran mukaan sovelluksen haasteita voi antaa nuorelle suoritettavaksi esimerkiksi työsopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä. Sovelluksessa olevien haasteiden avulla nuoret oppivat tärkeitä työelämän pelisääntöjä ja harjoittelevat muun muassa tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja osaamisiaan.

– Duunikoutsin avulla nuori saa myös hyviä käytännön vinkkejä ensimmäistä työpäivää varten, Lehtovaara vinkkaa.

Lisätietoja etäkesätyöstä saat: Etäkesätyö: vinkit nuoren työllistämiseen (kesaduuni.org)

Lisätietoja Duunikoutsista saat: Duunikoutsi valmentaa nuorta työelämään | Talous ja nuoret TAT