X

Kesätyönhaku lähestyy – Duunikoutsi auttaa tunnistamaan vapaa-ajalla kertyvää osaamista.

Korona jätti viime kesänä monen nuoren vailla kesätöitä. Tulevan kesän työnhaku lähestyy ja koronakaan ei ole vielä aisoissa. Ratkaisuna TATin työelämäsovellus Duunikoutsista löytyy jatkossa sisältöä, jonka avulla nuori oppii hahmottamaan vapaa-ajalta ja arjesta kertyvää osaamistaan paremmin.

– Nuoren on tärkeää oppia, että myös vapaa-ajan harrastuksilla on merkitystä oman osaamisen kartuttamisessa. Nuori kerryttää osaamistaan esimerkiksi koulussa, vapaa-ajallaan, harrastuksissa ja vapaaehtoistyössä. Haluamme korostaa, että työkokemus ei ole ainut tapa kerätä osaamista. Tämä helpottaa nuorta myös sanoittamaan osaamistaan CV:ssä, toteaa Essi Lehtovaara, TATin Duunikoutsi-sovelluksen projektipäällikkö.

Duunikoutsin uudet haastetehtävät auttavat nuorta osaamisen tunnistamisessa

Duunikoutsin uusien haasteiden myötä nuori oppii muun muassa tunnistamaan millaista osaamista eri harrastusten kautta syntyy. Esimerkiksi ”Treenaa tunnistamista” -tehtävän avulla nuori oppii mitä taitoja esimerkiksi ruuanlaitosta, vapaaehtoistoiminnasta tai TikTok-videoiden tekemisestä syntyy.

Lisäksi nuoret pääsevät harjoittelemaan miten omaa osaamista voi esitellä työnhaussa. Esimerkiksi partiota harrastava nuori oppii sanoittamaan työnantajalle miten partiosta kerrytettyä osaamista voi hyödyntää puutarhatöissä tai jäätelökioskin pyörittämisessä.

Osaamismerkkien avulla osaamisen voi jakaa muiden nähtäväksi

Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen välineenä käytetyt digitaaliset osaamismerkit integroitiin myös osaksi Duunikoutsi-sovellusta. Osaamismerkki on digitaalinen todiste osaamisesta, jonka avulla on helppo tuoda esille omaa osaamista, joka on syntynyt esimerkiksi harrastuksissa tai arjessa. Sovelluksesta löytyy esimerkiksi Partion, Nuorisoseurojen ja Opintokeskus Siviksen osaamismerkit.

– Digitaaliset osaamismerkit ovat loistava tapa osoittaa harrastuksissa ja vapaaehtoistyössä syntyvää osaamista. Oppilaitosten ja työelämän on helppo todentaa osaamismerkkien kautta nuoren koulun ulkopuolella hankkimaa osaamista. Uskon, että tämä Duunikoutsin integraatio lisää osaamismerkkien suosiota niin nuorten hakijoiden, järjestöjen, oppilaitosten kuin työelämänkin keskuudessa, toteaa Nuorisoalan osaamiskeskuksen johtaja Timo Sinivuori.

TATin 13–25-vuotiaille suunnattu maksuton Duunikoutsi-sovellus on työelämävalmentaja, joka haastaa nuorta TET-paikan, kesätöiden tai seuraavan unelmatyön hakuun. Sovellus sisältää motivoivia vinkkejä ja haasteita, joita suorittamalla nuorelle kertyy tarvittava tieto työelämää ja työnhakua varten. Duunikoutsin teknisestä toteutuksesta vastaavat 10Monkeys ja Headai. Sovelluksen on kehittänyt TAT yhdessä Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n, Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n ja Oikotien kanssa.

Duunikoutsi-sovelluksen vapaa-ajan osaamisen kehittämistä koordinoi Osaamiskeskus Kentauri. Kentauri on yksi nuorisoalan osaamiskeskuksista, jonka painopistealueena on nuorisoalalla toimivien järjestöjen tilannekuva ja vaikuttavuus sekä kansalaisjärjestöjen työelämä- ja oppilaitosyhteistyön vahvistaminen kansalaistoiminnassa hankitun osaamisen tunnistamiseksi. Toiminnasta vastaavat Suomen Partiolaiset, Talous ja nuoret TAT, Humanistinen ammattikorkeakoulu (Humak) sekä Opintokeskus Sivis.

Lisätietoja:

Essi Lehtovaara
040 7411 860
essi.lehtovaara(a)tat.fi

Lataa Duunikoutsi Applen tai Googlen sovelluskaupasta.