X

Kesän lapset ottivat kaiken irti työelämästä

Viime vuonna tähän aikaan minulla oli tiukka paikka. Olin julkaissut muutamaa viikkoa aiemmin työpaikkailmoituksen, jolla haimme kesäharjoittelijaa viestintätalo TATiin. Nyt työpöydälleni oli kertynyt yli seitsemänkymmentä kesätyöhakemusta. Kokonainen pino innokkaiden nuorten kuvauksia itsestään.

Olimme valinneet haastattelujen kautta yhden kesäharjoittelijan jo ennen joulua, nyt kaavailimme ottavamme yhden lisää. Molemmat tulisivat kesällä Tutustu työelämään ja tienaa -harjoitteluun kahdeksi viikoksi.

Mahdoton valinta

Tiedättekö, millaista on seuloa yhtä kesäharjoittelijaa kymmenien 13–18-vuotiaiden joukosta, jos on päättänyt lukea jokaisen hakemuksen huolellisesti? Raastavan vaikeaa. Heistä monella ei vielä ole kokemusta yhdestäkään työstä, mutta jokainen uskoo, että juuri tällainen kesäharjoittelupaikka olisi paras ikinä ja onnistuu sen useasti myös kertomaan aika koskettavasti.

Kutsuin haastatteluun seitsemän nuorta. Kaikki hyväkäytöksisiä, täsmällisiä ja jokainen omalla tavallaan juuri sopiva työporukkaamme. Aloin tuntea empatiaa ihmisiä kohtaan, jotka rekrytoivat työkseen.

Haastateltavat olivat niin tasavertaisen huikeita, että päädyin kasvattamaan harjoittelijoiden määrää kahdella. Valinta oli tehtävä jonkinlaisella intuition ja faktatiedon risteytyksellä, mutta lopulta koossa oli joukko tulevia kesäharjoittelijoita: Robert, 13, Farima, 14, Miro, 16 ja jo aiemmin valitsemamme Nea, 17.

Mahtava jengi koossa

Jos minulla oli valitessa tiukkaa, nuorten haastavin osuus alkoi, kun he saivat tietää tulevasta kesätyöstä: harjoittelun aloittamista pitäisi jännittää kokonaista kolme kuukautta! Itseäni olisi heidän sijassaan saattanut jännittää myös se, että samassa harjoittelutiimissä olisi kolme entuudestaan tuntematonta nuorta.

Saapui kesäkuu, koulu loppui ja koitti ensimmäinen työpäivä. Ei kestänyt montaa minuuttia tajuta, että olimme saaneet TATiin neljä mahtavaa persoonaa. Nuorten työtehtäviin kuului niin sanotun nuorten toimituksen perustaminen Kunkoululoppuu-sivustollemme.

Olin varautunut pehmeään laskuun. Uskoin tutustumiseen ja perehdytykseen kuluvan ainakin pari päivää. Ei puhettakaan: nuoret tutustuivat toisiinsa reippaasti, ensimmäinen uutinen saatiin sivustolle iltapäivästä ja seuraavaksi kesäduunarit puuhasivat kasaan vloginurkkauksen.

Kun koulu loppuu -kesäharjoittelijat 2016, Miro (vas.), Farima, Nea ja Robert.

Kun koulu loppuu -kesäharjoittelijat 2016, Miro (vas.), Farima, Nea ja Robert.

Paljon palkkaa arvokkaampia kokemuksia

Hengästyttävä tahti ei loppunut hetkeksikään. Paitsi, että nuoret olivat valtavan tuotteliaita, oppivat työelämää ja tienasivat rahaa, kesäkauteen hiljentyvän TATin käytävät täyttyivät naurusta, työn riemusta ja monenlaisista kysymyksistä. Kesäharjoittelijat, tai kesän lapset, joiksi heidät nimesin, eivät malttaneet työajan loputtua lähteä kotiin. Viikonloppuja suunniteltiin surkeina: taas ei kahteen päivään pääse töihin. Entäpä sitä surun määrää, kun koko kesäharjoittelun loppu alkoi häämöttää!

Kun kesäkuu päättyi, huomasin itsekin tutustuneeni työelämään uudelta kantilta ja tienanneeni jotakin rahaa tärkeämpää. Olin saanut neljä nuorta ystävää. Meistä jokainen muistaa kesän TATissa tästä hetkestä hamaan tulevaisuuteen. Vain TAT -jutut, kaikki hauskat lounaspaikat, nuorten toimituksen perustamisen, mitä näitä nyt olikaan!

Tänä vuonna kesätyöpaikkoja vaikuttaa olevan tarjolla ennätysmäärä. Kannustan myös sinua työllistämään nuoren tai pari tulevana kesänä. Hyvä työkokemus on nuorelle mittaamattoman arvokas ja itsellesi mitä mieleenpainuvin mahdollisuus tutustua tulevaisuutemme tekijöihin!

P.S. TATin Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa on mukana jo yli 300 työnantajaa, tervetuloa mukaan!

Bloggaaja

Mari Lehtonen

Tuottaja, sisäinen ja ulkoinen viestintä

Kirjoittaja on monenlaista sisältöä työkseen tuottava ja laskuvarjohyppyä harrastava viestintätyyppi, joka voisi helposti hyväksyä tittelikseen kesäharjoittelijoiden keksimän lempinimen “boss lady”.

@mari_lehtonen