X

Ikäihminen ystävänä

Ping pong, ovikello soi. Kestää tovin, kunnes ulkovalo syttyy ja ovi avautuu. Ystävälliset tutut kasvot kurkistavat ovenraosta ja toivottavat minut lämpimästi tervetulleeksi taloon. Veikko on jäänyt yksin asumaan omakotitaloon vaimonsa kuoleman jälkeen. Hänellä on onnellinen tilanne, sillä hänen poikansa asuu lähellä ja käy isänsä luona päivittäin. Tämä ei silti muuta yksinäisyyden tunnetta, joka Veikolle on tullut vaimonsa poismenon jälkeen.

Ystävyytemme Veikon kanssa alkoi vuosia sitten, kun perheemme muutti hänen naapuriinsa. Pienessä lämminhenkisessä lähiössä naapurit tulevat varsin tutuiksi. On hyvin luontevaa, että autan ystävää hänen ikääntyessään.

Vanhusten yksinäisyys on yllättävän yleistä

Ahdistava yksinäisyys ei ole ihmisen itsensä valinta vaan usein pakon sanelemaa. Ikääntyneistä jopa kolmannes kokee yksinäisyyttä. Tutkimusten mukaan erityisen yksinäisiä ovat, ehkä yllättäen, palvelutaloissa asuvat vanhukset.

Tänään vierailuni tarkoituksena on avustaa Veikkoa elämänkerran kirjoittamisessa. Virtuoosi kirjoittaja ei tarinassaan tarvitse apua, mutta nykyajan tietokoneet saavat Veikon hämilleen ja apu tekniikan kanssa on tarpeen. Valmista tuli tältä erää.

Istahdamme olohuoneen puolelle hetkeksi rupattelemaan. Veikon päivä on kulunut saman kaavan mukaan kuin muutkin päivät. Suupielissä näkyy hymyn pilkahdus, kun puhumme minulle arkisista asioista, työstä, harrastuksista ja lapsista.

Lähtöä tehdessäni Veikko tuumaa: ”Teit päivästäni paremman, nyt taas jaksan huomiseen!

Sain kiitokseksi käynnistäni kauniin ruusun. Tunnen kuitenkin, että ruusua suurempi kiitos on nähdä kiitollisuus ystävyydestämme Veikon katseessa. Nämä hetket antavat paljon voimaa ja iloa myös minulle.

 

Päätimme TATissa jouluna 2015, ettemme lähetä joulutervehdyksiä. Sen sijaan tarjoamme apua siellä missä sitä kipeästi kaivataan. Jokainen TATtilainen teki vuoden 2016 aikana kaksi päivää vapaaehtoistyötä. 60 päivää vapaaehtoistyötä -blogisarjastamme pääset lukemaan, millaisia kohtaamisia koimme.

Bloggaaja

Katariina Lemström

Assistentti, Yrityskylä

Yrityskylän assistentti, jolle koti, läheiset ja ystävät toimivat elämän eliksiirinä.