X

Häpeä on nuoruuden suojakilpi

Ystävyyttä, rakkautta, seksiä, juhlimista, pettämistä ja itsensä etsimistä. Tästä on kyse teinisarja Skamissa. Sarja, joka koukuttaa mukaansa myös vähän vanhemmankin katselijan. Katsoin Skamin kolme tuotantokautta putkeen viime viikonloppuna. 848 minuuttia ja olin hetkellisesti tehnyt paluun lukioajoilleni yli 10 vuoden päähän.

Sarjan nimi Skam on norjaa ja tarkoittaa häpeää. Sitä tunnetta, joka oli vahvasti läsnä myös omassa nuoruudessani. Tunnetta, jota me kaikki yritämme jatkuvasti vältellä. Sarjan myötä aloin käsitellä omia lukiovuosiani: Elämä oli haurasta kaikille vastoinkäymisille, ihmissuhteet olivat kivuliaita, tunteet aitoja ja impulsiivisia. Silloin tuntui, että paljaana oleminen muiden ihmisten edessä oli mahdotonta. Kovan ulkokuoren alta paljastui sileäposkinen ja keskeneräinen nuori mies, jonka seikkailu, elämä, oli vasta alkamaisillaan.

Ensimmäistä kertaa elämässä

Miksi kirjoitan ja tunteilen tällä norjalaisella teinisarjalla? Sarja on hyvä muistutus meille jokaiselle siitä, kuinka erilaista elämä 16-vuotiaana onkaan. Minun suurimpia huolenaiheita teininä olivat muun muassa juuri puhjennut finni ohimolla, tuliterillä valkoisilla Adidaksen tennareilla kouluun meneminen huomiota herättämättä, äänenmurros laulukokeessa, ala-arvoisen uskonnon kokeen numeron kertominen vanhemmilleni, alkoholin maistaminen koulun discossa. Ennen kaikkea mietin, tykkääköhän kukaan minusta.

Skam on hyvä muistutus myös siitä, millaisessa paineiden ristitulessa 16-vuotias elää. Lyhyessä ajassa tapahtuu paljon asioita. Päästään ala-asteelta isojen poikien pariin yläasteelle. Käydään rippikoulu ja valmistaudutaan vanhojen tansseihin. Ihastutaan ja pussataan. Riidellään ja erotaan ensirakkaudesta. Kokeillaan rajoja ja kadutaan. Tuskaillaan tulevaisuuden kanssa: mikä musta tulee isona? Päntätään ylioppilaskirjoituksiin ja valmistutaan. Kasvetaan nuoruudesta aikuisuuteen. Tältä kaikelta se tuntui ainakin minusta.

Moni asia tapahtuu ensimmäistä kertaa. Tuon ajan hienous, ja samalla henkisesti raastavin asia, on juuri tuo ensimmäisen kerran taika.

Omassa tapauksessani tunteiden vuoristorata vei miestä koko lukioajan. Ei silloin ollut aikaa miettiä, missäköhän sitä näkee itsensä 10 vuoden päästä. Katse oli tiukasti kohti seuraavaa viikonloppua. Biologian tunnit tuntuivat iäisyyksiltä ja välitunnit juoksivat kovaa vauhtia. Kesän suunnitelmat tehtiin kesällä ja joulu alkoi 24. päivä ja päättyi tapaninpäivään. Ulkopuolelta tuli kova paine kiirehtiä lukiosta jatko-opintoihin ja työt oli hyvä aloittaa jo opintojen aikana, jottei valmistuisi työttömäksi. Kiireen tuntu oli kova lukiosta tähän päivään.

Kun kiire on loppu

Nyt kun katson taaksepäin, ihmettelen tuota kiireen tuntua. Olen ollut viisi vuotta työelämässä valmistumiseni jälkeen. Nyt kun olen kokenut ensimmäiset kertani, kasvanut häpeästä ulos, kokeillut siipiäni ja kasvattanut itsetuntemustani, minun ei tarvitse enää miettiä ohimossani olevaa finniä, voin tulla töihin valkoisilla tennareilla ja herättää huomiota. Nyt tiedän, että ihastuminen on luonnollinen reaktio, joka saattaa mennä nopeastikin ohi. Nyt, 28-vuotiaana, minulla on aikaa ja resursseja sekä kypsyyttä miettiä, mikäköhän minusta tulisi isona.

Korkeakoulujen yhteishaku alkaa 15. maaliskuuta. TATin Kun koulu loppuu -tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta nuoresta ei tiedä varmaksi, mitä aikoo tehdä peruskoulun jälkeen. Luku on suuri, mutta ei yllättävä. Moni nuori elää kovassa paineessa juuri nyt, kun ylioppilaskirjoituksetkin ovat ovella. Toivon, että sinä, joka kuljet nuoren vierellä, otat oman Skam-hetkesi, pysähdyt ja mietit, mitä haluaisit sanoa 16-vuotiaalle sinulle, jonka maailma oli hauras ja täysin keskeneräinen.

Itse istahdin hetkeksi kameran eteen ja lähetin 16-vuotiaalle Joonakselle terveiset. Ne pääset näkemään Youtube-kanavaltani:

Bloggaaja

Joonas Pesonen

Tuottaja, tubettaja

Kirjoittaja on Snapchatin oma filosofi, joka keskustelee jatkuvasti somessa nuorten kanssa heitä kiinnostavista aiheista sekä rohkaisee heitä aktiiviseen elämänotteeseen.

@pesojoonas