X

Emojeilla töihin?

Seiskaluokalla olin kerran pois englannintunnilta. Kun myöhemmin kyselin, mitä tunnilla oli käsitelty, esitteli kaveri kolme erilaista ”hieroglyfia”. Tunnilla oli harjoiteltu hymiöitä. Ja niin me piirrettiin kaksoispiste-kaari ja puolipiste-kaari -yhdistelmiä. Siis hymyjä, suruja ja silmäniskuja. Tämä tapahtui ennen vuosituhannen vaihdetta.

Kaikki alkoi eläytymisestä ja ärsyyntymisestä. Jos olemme nuorekas, uudistuva ja innostunut organisaatio, miksi työkaveri kertoi vasta nyt hyväksyneensä hymiöt osaksi työmaileja, ja miksi nuorilta kesätyöhakijoilta pitäisi odottaa muutakin kuin emoji-viestejä whatsappiin? Olin myös hetki sitten uutuuskirjojen listasta bongannut, varannut ja lainannut Vyvyan Evansin The Emoji code -kirjan, joka keskittyi ruotimaan emojien vaikutusta kommunikaatioomme.

Lyhyesti sanottuna emojien aikakausi on käynnistynyt vuonna 2011, mutta toisin kuin kuvitellaan, niiden merkitys ei ole universaali. Jokainen siis tulkitsee emojit oman kokemusperustansa, kulttuurinsa ja ympäristönsä mukaan. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, mutta kertooko emojit eli kuvakieli yhtään?

Koska mikään ei vakuuta ihmistä yhtä hyvin kuin empiirinen testi, nappasin palan tekstiä ja lähdin luetuttamaan sen (omasta mielestäni fiksusti käännettynä) emojeina eri-ikäisille sidosryhmien edustajille.

Tehtävänanto: mitä tulkitset tästä kuvasta?

Vastaajina TATin tettiläiset Aku Rohula, 15 vuotta ja Tommy Liu, 15 vuotta.

Tervehdys!

Haluatko osallistua videopuheluun neljän ihmisen kanssa?
Lähetä sähköposti Suomen valtion virastoon.
Päivämäärä 17/11/2017
Esimerkiksi työpäivä monestako moneen kertaa kymmenen.
Kirjoita raportti työnantajalle.

(Viisi viimeistä merkkiä toisella rivillä olivat aivan hepreaa, muutaman pohdinnan jälkeen vastaus löytyi)

Vastaajana TATin johtaja Liisa Tenhunen-Ruotsalainen

Heippa

Teen tässä podcastia tai videon, johon haastattelen tyttöä ja poikaa.
Kysyn, mitä mieltä he ovat Suomen tasavallan presidentistä.
Tarkoitus on, että haastattelu tulee ulos 17/11/2017.
Tässä on kellonaika, tai sitten koska haastattelu tehdään eli kello 8.30-15.30 välillä.
Terveisiä – Peppi

Myytinmurtajatermein sanoisin: busted. Koska emojien merkitys voidaan tulkita monella eri tavalla, en ainakaan vielä uskalla suositella emojihakemuksen rakentamista ainoana hakutapana. Viime viikoina sosiaalisessa mediassa pyörineet emoji-cv:t yhdistettyinä tulkkaaviin sanoihin ovat tulkinnallisesti selvempiä, mutta lisäarvoltaan hieman kyseenalaisia. On kuitenkin hyvä haastaa itseään ja miettiä tapoja erottua työnhaussa. Ehkä jo ensi kesänä näemme whatsappin kautta toteutettavan emoji-hakuprosessin.

Niin ja se teksti? Se oli TET-harjoittelijoiden hakuilmoitus syksyllä 2017. Miten tulkkasin sen mielestäsi?

Haemme TET-harjoittelijoita

Oletko kiinnostunut viestinnästä? Haluaisitko päästä kurkistamaan TET-jaksolla, millaista on työ viestintätalossa? Etsimme kahta 9-luokkalaista nuorta Työelämään tutustumisjaksolle toimistollemme Helsingin Etelärantaan.

TET-jakson pituus on kaksi viikkoa ja se toteutetaan marraskuussa 2017. Voit vinkata TET-paikasta myös kaverillesi, sillä mieluusti otamme harjoitteluun kaksi nuorta samaan aikaan samasta koulusta.

Jos sinulla ei ole vielä TET-paikkaa ja koulusi järjestää TET-harjoittelun marraskuun 2017 aikana, lähetä hakemuksesi sähköpostilla Kunkoululoppuu.fi-sivuston päätoimittajalle:

Elisa Koivumaa, elisa.koivumaa(a)tat.fi viimeistään 15.10.2017 mennessä. Lisätietoa toiminnastamme: tat.fi Lue lisää TET-jaksoista täältä.

Bloggaaja

Peppi Tervo-Hiltula

Asiantuntija, työelämätaidot

Kirjoittaja on perheestään, nuorista ja muista ihmisistä innostuva oppimisen rakastaja, kirjamaratoonari ja aikataulu- ja muistilistadiggari.

@Kasvio2000